فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی سیاسی ایران
پیاپی 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 19
|
  • محمدجواد موسی نژاد*، محمدباقر خرمشاد صفحات 6-44

    سیاست گذاری تقسیم اراضی در جمهوری اسلامی ایران بلافاصله پس از پیروزی انقلاب اسلامی در دستور کار نهادهای حاکمیتی قرار گرفت. ضرورت ایجاد تغییرات بنیادی در وضعیت زمین و زمینداری در کشور، تمرکز شعارهای انقلاب بر عدالت اجتماعی و درخواستهای روستاییان برای تغییر در شیوه زمینداری از عواملی بودند که موجب شد تا این مسئله مورد توجه قرار بگیرد. این فرایند که از  آغاز شد و تاکنون با فراز و نشیب هایی تداومیافته است، دارای پیامدهایی 1358سال در فضای سیاسی روستاها و بالتبع کشور بوده است. سوال اصلی فراروی مقاله این است که پیامدهای سیاسی تقسیم اراضی در جمهوری اسلامی ایران چیست؟ در این راستا، از روش مصاحبه عمیق برای گردآوری اطلاعات و داده بهره گرفته شد. در این روش ضمن رجوع به 20  نفر از نخبگانی که در هییت های 7 نفره  تقسیم زمین در اوایل انقلاب مشغول به کار بودند، به گردآوری داده در مورد پیامدهای  AHP سیاسی اصلاحات ارضی پرداخته شد. در مرحله بعدی، با استفاده از تکنیک (تحلیل سلسله مراتبی)، متغیرهای استخراجشده از روش مصاحبه عمیق، اولویت بندی شدند. بر اساس این روش، بیشترین اولویت مربوط به معیار گسترش دامنه نفوذ حکومت انقلابی در اعماق روستاها بود. ایجاد ثبات سیاسی در روستاها در اولویت دوم قرارگرفته است. معیار تثبیت و افزایش مشروعیت نظام در میان روستاییان در اولویت سوم قرار گرفت. همچنین معیار تقویت مشارکت و همکاری داوطلبانه روستاییان در امور حاکمیتی در اولویت چهارم قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تقسیم اراضی، جمهوری اسلامی ایران، پیامدهای سیاسی، هیات های هفت نفره، اصلاحات ارضی
  • ابراهیم طاهری، علی اکبر جعفری ندوشن* صفحات 45-72

    قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال 12 آذر 1358 در رفراندوم عمومی به تایید مردم رسید ودر همه پرسی قانون اساسی 1368 مورد بازنگری قرار گرفت. سوال این پژوهش این است که با نگاه جامعه شناسی سیاسی چگونه می تواند تغییر ایجادشده در متن قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را تحلیل کرد؟ به نظر میرسد بر اساس نظریه تحلیل گفتمان لالکلا و موفه می توان تحول سیاسی رخداده در بافت اجتماعی آن زمان را مورد ارزیابی قرار داد. نتایج نشان میدهد اصلاحات صورت گرفته درقانون اساسی 1368  حاصل رقابت میان دو گفتمان چپ و راست اسلامی بوده است. چپ اسلامی ضمن باور عمومی به ولایت فقیه تلاش می کرد میان جمهوریت و اسلامیت نظام تعادلی را برقرار کند و به گزاره هایی همچون عدم امکان انحلال مجلس مردمی نظام سیاسی، مسئولیت رهبری در –توسط رهبری، توقیت، مشروعیت الهی برابر مردم، هماهنگی میان قوا توسط رییس جمهور و مخالفت باوجود نماینده رهبری در نهادهای اجرایی باور داشت.درحالیکه راست اسلامی به ولایت مطلقه فقیه باور داشت و جمهوریت را ذیل اسلامیت نظام تعریف می کرد، به همین خاطر به گزاره هایی همچون انحلال مجلس، عزل رییسجمهور، عدم توقیت برای رهبری، مبنای الهی مشروعیت ولایت فقیه و مسئولیت نداشتن او در برابر مردم فکر می کنند. هدف این پژوهش بررسی اصلاحات صورت گرفته در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال1368 بر اساس نظریه تحلیل گفتمان است. روش پژوهش مورد استفاده روش تحلیل گفتمان است.

    کلیدواژگان: گفتمان، چپ اسلامی، راست اسلامی، بازنگری، قانون اساسی، جمهوری اسلامی
  • غلامرضا خواجه سروی، سید محمدوهاب نازاریان* صفحات 73-104

    مطبوعات ایران متعاقب تلاش های نوسازانه عباس میرزا و بازگشت محصلان اعزامی از فرنگ ظهور کردند. نخستین روزنامه در دوره محمدشاه منتشر شد و اصولا تا صدور فرمان مشروطه، بجز روزنامه های در تبعید، محتوای روزنامه های داخلی جز ستایش اوامر ملوکانه و انتشار اخبار دربار نبود. به همین دلیل، مطبوعات بخشی از وضعیتی بودند که در این پژوهش از آن به عنوان «صورت درباری دستگاه سیاست» در ایران یاد شده است. با شکل گیری مبارزات مشروطه خواهی و صدور فرمان مشروطه، فضای فعالیت نسبتا آزادانه مطبوعات فراهم شد و مفاهیم و ایده های جدیدی وارد زندگی سیاسی و اجتماعی ایرانیان شد که متفاوت از «صورت درباری دستگاه سیاست» در ایران بود. این تفاوت، مرکز ثقل این پژوهش را تشکیل می دهد که با عنوان «آگاهی دوگانه» از آن یاده شده است. در فاصله ظهور مطبوعات در ایران تا پایان قرن سیزدهم خورشیدی و ظهور رضاخان در عرصه سیاسی ایران، از یک سو، مطبوعات ذاتا پدیده جدیدی بودند. از سوی دیگر نیز این پدیده جدید می بایست در بستری اجتماعی و سیاسی عمل کند که با آگاهی افراد و اعضای جامعه تطابق چندان واضحی نداشت. این تفاوت در اوضاع عینی سبب تفاوت در وضع ذهنی و فکری اعضای جامعه می شد. در این چارچوب، مسئله محوری این پژوهش بر چگونگی عمل مطبوعات و آشکار شدن این نوع از آگاهی در تاریخ ایران متمرکز است که با رویکردی اکتشافی تا پایان سال1299 و ظهور رضاخان بررسی خواهد شد.

    کلیدواژگان: مطبوعات، دستگاه سیاسی، فرهنگ سیاسی، ساخت سیاسی، دورة قاجار
  • ابوذر عمرانی، امین کوشکی *، حسین انصاری فرد صفحات 105-136

    بررسی تاریخ سیاسی ایران بعد از اسلام نشان دهنده آن است که ایلات و قبایل در تاریخ ایران تا دوره پهلوی همواره نقش آفرین بوده اند. در انقلاب مشروطه نیز اقوام نقش مهمی در پیروزی و سپس شکست آن ایفا کردند. این انقلاب با پشتیبانی بخشهای زیادی از مردم و طبقات اجتماعی به پیروزی رسید؛ اما سیر حوادث نشان  ، داد که نه تنها امنیت و قانون تحکیم نیافت، بلکه دورهای طولانی از هرج و مرج  تضعیف منافع اقتصادی طبقات گوناگون و بیثباتی چشم گیر ، درگیری های قومی سیاسی به وجود آمد. صاحب نظران شکافهای اجتماعی مختلف مانند شکاف دین و دولت، شکاف نسلها و شکافهای قومیتی را از علل مهم بی ثباتی های این دوره ذکر کرده اند .هدف پژوهش حاضر بررسی نقش شکاف قومیتها بر بی ثباتی سیاسی دوره مشروطه است. در این راستا این سوال مطرح میشود که شکاف قومیتها چه تاثیری بر بیثباتی سیاسی عصر مشروطه داشته است؟ این تحقیق با این فرضیه که تنوع فکری و فرهنگی و منازعات قومی و قبیلهای باعث ایجاد بی ثباتی های گستردهای قبل و بعد از پیروزی مشروطه گردید که نهایتا به شکست آن انجامید، در نظر دارد با روش تبیینی- تحلیلی و با استفاده از داده های تاریخی شکاف های قومیتی و بی ثباتی های ناشی از آن را در دوره مشروطه بررسی نماید.

    کلیدواژگان: عصر مشروطه، شکاف قومیت‌ها، بی‌ثباتی سیاسی
  • جهاندار امیری*، اردشیر زابلی زاده صفحات 137-176

    محققان رسانه ای در ایران در سال های گذشته با پذیرش این اصل که خبر جوهره یا ماده اصلی ارتباطات جمعی است به مطالعه آن پرداخته و رسانه ها هم با پذیرش این اصل که خبر از نیازهای مخاطبانشان است، این فرآورده رسانه ای را در صدر تولیدات خود قرار داده اند. مفروض اصلی این تحقیقات پذیرش عدم تغییر گرایش نسل های مختلف مخاطبان به مصرف و کسب اخبار است. این مقاله با تشکیک در این اصل پذیرفته شده و تاثیرات آن، گرایش سه نسل از جوانان تهرانی را بررسی کرده تا مولفه های تاثیر گذار بویژه رضایت را بر مصرف خبر با هم مقایسه کند. برای سنجش متغیرهای ادراک از فایده، ادراک از سهولت و سازگاری، متغیرهای موثر بر رسانه منتشر کننده خبر، رضایت از سایر بخش های زندگی و عادت به کسب خبر، با استفاده از روش شبه پانل گذشته یاد بررسی شده است. جامعه آماری سه نسل از جوانان 15 تا 24 ساله شهر تهران در دهه های 90، 80 و 70 شمسی است که با ابزار پرسشنامه از 401 نمونه، داده ها جمع آوری و نتایج گرایش هر سه نسل به کسب خبر به تفکیک با هم مقایسه شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، میان مولفه های ادراک فایده کسب خبر، ادراک سهولت و رضایت از سایر بخش های زندگی باکسب خبر درنسل اول رابطه معناداری وجود دارد اما در گرایش به کسب خبر نسل دوم و سوم این رابطه معناداری تایید نشده است و گرایش هر نسل از جوانان به کسب خبر نسبت به نسل های پیشین تغییر اساسی داشته است.

    کلیدواژگان: خبر و مصرف خبر، رضایت، جوان، تغییرات نسلی و گرایشی
  • مرتضی شیرودی*، مصطفی جهانبخش صفحات 177-208
    شاهنامه فردوسی، اثری عظیم در ادبیات ایرانی است. محتوای آن را اسطوره ها، افسانه ها و تاریخ ایران، از ابتدا تا فتح ایران توسط اعراب مسلمان تشکیل می دهد. رابطه دین و دولت در شاهنامه، به دلیل اهمیت آن در عصر مدرن، از موضوعات مورد علاقه نسل جدید است. در این مقاله، با روش هرمنوتیک نورمن فرکلاف که مبتنی بر سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین است به بررسی نسبت دین و دولت در سه دوره اساطیری، پهلوانی و تاریخی شاهنامه پرداخته ایم. در شاهنامه، دولت روندی ثابت و یکنواخت دارد و دین است که با فرازوفرود خود این رابطه را تحت تاثیر قرار می دهد. دولت که همان حکمرانی و جهان داری است ساختار ساده ای دارد، ولی دین به مرور زمان از ساختار ساده به سوی ساختار پیچیده حرکت میکند که همین موضوع رابطه دین با دولت را متحول می سازد و طی زمان، رابطه ساده آن در دوران کیومرث به رابطه ای پیچیده در پایان شاهنامه تبدیل می شود. در این مقاله سعی شده رابطه دین و دولت در شاهنامه با توجه به سه سطح تحلیلی فرکلاف و سه بخش شاهنامه مورد کنکاش قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دین، دولت، شاهنامه، فردوسی، فرکلاف
  • شجاع حسین زاده *، ابومحمد عسگرخانی، سید باقر میرعباسی صفحات 209-237

    به دنبال فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال جمهوری های تازه تاسیس در سال 1991میلادی و همچنین شکل گیری ژیوپلتیک جدید در قفقاز جنوبی ،این منطقه به یکی از مهمترین مناطق راهبردی جهان تبدیل گردید.ولی با این وجود و به رغم اهمیت و جایگاه ژیوپلتیک و ژیواکونومیک برجسته اش،به لحاظ مناقشات قومی و سرزمینی، بی ثباتی سیاسی،عدم توسعه اقتصادی و اجتماعی،گرایش های سیاسی متعارض و فقدان ساختار امنیتی همکاری جویانه منطقه ای،این منطقه همواره با تهدیدات و چالش های امنیتی مواجه بوده است.در این میان موقعیت راهبردی و منابع انرژی قفقاز توجه بازیگران و قدرت های منطقه ای و جهانی را به خود جلب کرده و هریک از این بازیگران با به کارگیری ابزار ها و سیاست های مختلف و تاثیر گذاری بر ترتیبات امنیتی منطقه ،به دنبال اعمال نفوذ در منطقه و پیشبرد اهداف سیاست های خارجی خود بوده اند. روسیه به عنوان وارث اتحاد جماهیر شوروی سابق و ترکیه به عنوان بازیگر منطقه ای تاثیرگذار با پیوند های مختلف تاریخی ،فرهنگی،مذهبی و نژادی با ملل ساکن در جمهوری های تازه تاسیس مستقر در این حوزه، در کنار سایر بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای از جمله بازیگرانی هستند که نقش برجسته ای در شکل دادن بر ترتیبات امنیتی قفقاز جنوبی داشته است این مقاله به دنبال تشریح رویکرد امنیتی و بازیگر منطقه ای یعنی روسیه و ترکیه در قفقاز جنوبی بوده و تاثیر آن بر ترتیبات امنیتی شکل گرفته در منطقه یاد شده را به بحث و بررسی می گذارد.

    کلیدواژگان: روسیه، ترکیه، قفقاز، قره باغ
  • پیمان سلیمان پور*، مسعود جعفری نژاد، احمد آذین صفحات 238-256

    در این مقاله هدف اصلی، تبیین راهبردهای جمهوری اسلامی ایران برای تامین امنیت توسط نیروهای مسلح است. از آنجایی که محیط امنیتی جمهوری اسلامی ایران چه در بعد داخلی و چه در بعد خارجی محیطی مملو از چالش ها و تهدیدات اساسی است، در نتیجه از زمان شکل گیری انقلاب اسلامی ایران تا کنون، نیروهای مسلح به عنوان اصلی ترین مولفه تامین امنیت و مقابله با نفوذ مطرح هستند. در این راستا، سوال اصلی این گونه مطرح شده است که نقش نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در تامین امنیت چیست؟ در پاسخ این فرضیه ی محوری مطرح شده است که نیروهای مسلح با استفاده از مولفه های اعتقادی و همچنین تقویت توان دفاعی نقش مهمی در تامین امنیت دارند. یافته های پژوهش نشان می دهد که مولفه های اعتقادی از زمان شکل گیری انقلاب اسلامی تا کنون به عنوان عامل اصلی و اساسی نیروهای مسلح مطرح بوده است. همچنین با توجه به محیط ناامنی که ایران در آن قرار دارد، تقویت توان موشکی و اتخاذ بازدارندگی نیز به عنوان رکن دیگر در تامین امنیت و مقابله با نفوذ موثر بوده است. نوع روش تحقیق در این رساله، بنیادی – نظری با رویکردی تاریخی و همچنین بر مبنای مطالعات کتابخانه ای استوار بوده است.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری، جمهوری اسلامی ایران، دشمن، نفوذ، امنیت، نیروهای مسلح
  • خلیل زارعی، شکوه السادات اعرابی هاشمی*، سیاوش یاری صفحات 257-273

    پس از شروع فتوحات اعراب و ورود ایشان به ایران و فتح مناطق، چه با صلح و چه با جنگ، قراردادی با مردم آن نواحی بسته و مقدار جزیه‌ و خراجی‌که اهالی ملزم به پرداخت آن بودند در عهدنامه مشخص و معین می‌شد. در دوره خلفای راشدین، روال کلی این بود که اهالی شهرها پس از عقد قرارداد صلح، قیام می‌‌کردند. با بررسی متون تاریخی، چنین به نظر می‌رسد شورش‌های ایرانیان بیشتر ناشی از عوامل اقتصادی چون نارضایتی مالیاتی، عوامل اجتماعی ، دفاع از هویت و فرهنگ ایران زمین، مخالفت با نحوه رفتار اعراب و تبعیض میان عرب و عجم بود تا مسایل دینی یا حتی دفاع از حکومت ساسانی. این شورش‌ها در تمام دوران خلافت خلفای راشدین وجود داشت. ایرانیان که پس از حملات اعراب، دچار بحران هویتی شده بودند، سلطه اعراب را برنمی‌تافتند و هر زمان که فرصت می‌یافتند پرچم مخالفت علیه مسلمانان را بالا می‌بردند. در برخی موارد، مخالفان حتی نیروی بزرگی چون شورش قارن در قهستان علیه سپاهیان مسلمان فراهم کردند. اگرچه در بیشتر قیام‌ها، به‌علت نبود رهبری در این شورش‌ها و به تبع آن عدم هماهنگی و برنامه‌ریزی، ایرانیان ره به جایی نبردند، اما عرصه را بر تهاجمات اعراب مسلمان تنگ کردند و همیشه مانعی جدی در مقابل زیاده‌خواهی ایشان بودند. هدف از انجام این تحقیق بررسی دلایل و انگیزه‌‌های این قیام‌ها و نتایج و پیامدهای آن‌ها در اوضاع اجتماعی آن زمان است.

    کلیدواژگان: شورش های ایرانیان، دلایل، انگیزه ها، پیامدها، خلفای راشدین
  • حمیدرضا خزایی فر، امیر حمزه سالارزایی*، نادر مختاری افراکتی صفحات 274-288

    در حکومت اسلامی حق ولایت و حاکمیت بر انسانها به مقتضای حکم قطعی عقل و نقل ،فقط برای خذاوند است و از آیات و روایات درمی یابیم که خداوند،این حق را به پیامبر (ص) و امامان معصوم (ع) و از این طریق به ولی فقیه تفویض کرده است،از اینرو اختیارات امامان معصوم (ع) به ولی فقیه به عنوان حاکم اسلامی واگذار شده و ایشان متولی اجرای احکام اسلامی می باشد. حدود به عنوان یکی از کامل ترین قوانین جزایی اسلام در جهت تحقق عدالت اجتماعی از مسلمات است که ولی فقیه متصدی اجرای احکام آن در موارد حقوق الله و حقوق الناس و سایر تخلفات حکومتی می باشد. علیرغم اصلاحات قانونی گسترده در قوانین مجازات اسلامی و آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 پیرامون اطفال و نوجوانان ،کماکان ایرادهایی در حوزه ی حدود،نوع مجازات قابل اجرا و دادرسی جرایم ایشان وجود دارد. در این نوشتار با رویکردی تحلیلی-توصیفی به این پرسش پاسخ می دهیم که آیا ولی فقیه در تغییر مجازات حدی علیه کودکان و نوجوانان در حکومت اسلامی اختیاری دارد؟

    کلیدواژگان: حدود، کودک و نوجوان، تغییر پذیری، ولی فقیه
  • محمد اسفندیاری کلائی، بهاره نصیری* صفحات 289-309

    ارزیابی اثربخشی تبلیغات یکی از مسایل بسیار مهم در قلمرو تبلیغات محسوب می شود.اثربخشی تبلیغات می‌تواند مشخص کردن این نکته باشد که تبلیغی که بودجه زیادی برای آن صرف شد، تا چه حد صاحبان آگهی را به اهدافشان نزدیک کرده و یا رسانده است .از این رو بنگاه های اقتصادی ، شرکت ها و بطور کلی صاحبان آگهی برای سنجش این موضوع ، نیاز وافری به مطالعه اثربخشی تبلیغات و آگهی های بازرگانی خویش دارند.هدف از ارایه تبلیغ شناخت تاثیرگذاری تبلیغات بازرگانی بر میزان آگاهی دادن به مشتریان (بالقوه و بالفعل) بانک شهر و همچنین تاثیرگذاری تبلیغات بازرگانی بر متقاعد کردن مشتریان (بالقوه و بالفعل) بانک شهر نسبت به استفاده از خدمات بانک می باشد. روش تحقیق از نوع کاربردی و همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مشتریان بانک شهر بود که با روش تصادفی ساده و فرمول کوکران 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است که روایی آن توسط خبرگان و پایایی با آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج نشان داد که تبلیغات بازرگانی تلویزیونی بانک شهر بر میزان آگاهی دادن به مشتریان، صداقت و تطبیق وعده ها، متقاعد کردن مشتریان و تعیین موثرترین تبلیغات از دید مشتریان تاثیر دارد .

    کلیدواژگان: تبلیغات، تبلیغات تلویزیونی، مشتریان، بانک شهر
  • فریده منصورخانی، سید باقر میرعباسی*، ابومحمد عسگرخانی، مریم مرادی صفحات 310-330
    حق به محیط زیست سالم به عنوان یک حق اساسی و بنیادین جای خود را در مجموعه ی حقوق بشر باز کرده است .توجه ویژه به این حق موجب شناخت ظرفیت های حقوق مدنی ، سیاسی ،حقوق اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی شده است.حق به محیط زیست به عنوان بخشی از حیات ، حق به زندگی با استاندارد ، حق به بهداشت ، حق به هوای سالم ، حق به علایق و ویژگی فرهنگی مورد توجه قرار گرفته است.اسناد بین المللی زیادی اعم از الزام آور و غیر الزام آور مثل اعلامیه جهانی حقوق بشر ، میثاق حقوق مدنی و سیاسی و میثاق حقوق اقتصادی اجتماعی و فرهنگی به صورت صریح و تلویحی حق به محیط زیست را مورد بررسی قرارداده اند. در این مقاله سعی بر این داریم که به بررسی و شناخت این حق که در راستای نسل سوم بشر نیز قرار می گیرد ، بپردازیم.بپردازیم
    کلیدواژگان: محیط زیست سالم، حقوق بشر، نسل سوم حقوق بشر، حقوق زیست محیطی
  • فهیمه یوسف وند، سید ابراهیم قدسی*، محمد روحانی مقدم صفحات 331-345

    تامین مالی تروریسم جرم بزرگی است که می تواند اقتصاد کشورها را تحت تاثیرخود قرار دهد و دارای آثار و تبعات فراوانی در سطح جامعه است. تامین مالی تروریسم یکی از اشکال سردستگی است که در این زمینه مقررات خاصی در قوانین کیفری ایران وجود دارد. بر این اساس در این پژوهش به روش توصیفی و استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی چگونگی مقابله با تامین مالی تروریسم در ایران و اسناد بین المللی و نقش رسانه ها در اثربخشی آن پرداخته شد. بنابراین در این پژوهش چگونگی مقابله با تامین مالی تروریسم در ایران، راه های تامین مالی تروریسم، نحوه مقابله با منابع مالی تروریسم درایران، قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم و اشکالات وارده، چگونگی مقابله با تامین مالی تروریسم در اسناد بین المللی، نقش رسانه ها در اثربخشی مقابله با تامین مالی تروریسم و الزامات و بایسته های رسانه ها در مبارزه با تامین مالی تروریسم بررسی شد. بررسی ها نشان داد که جمهوری اسلامی ایران نیز همگام با دیگر کشورها، پدیده پولشویی و تامین منابع مالی تروریسم را جرم انگاری نموده، قانون و مقررات لازم را تهیه و به تصویب مراجع ذی صلاح رسانده است و قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شد. همچنین نتایج نشان داد که رسانه های اجتماعی باید اهمیت سیاسی CTF را با بازتاب صریح اولویت-های شورای امنیت سازمان ملل و FATF در سیاست ها، استراتژی ها و گزارش های شفافیت خود تشخیص دهند.

    کلیدواژگان: اسناد بین المللی، تامین مالی تروریسم، رسانه ها، قوانین ایران
  • محمد حسن زاده، بابک جمشیدی نوید*، مهرداد قنبری، جواد مسعود صفحات 346-369
    در سال های اخیر بازار مالی با نوسانات زیادی مواجه شده و عدم اطمینان این نوسان ها، نگرانی هایی را در سرمایه گذاران ایجاد نموده است. از این رو مدل سازی نوسان و پیش بینی آن در مسایل مختلف تحقیقی و عملی مالی، مورد توجه قرار گرفته است.هدف از انجام این پژوهش، بررسی عوامل اجتماعی موثر ماندگاری سهام داران بر مبنای مدل سازی و پیش بینی نوسانات بازار سهام با استفاده از مدل های خودرگرسیونی ناهمگن (HAR) در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این پژوهش، مدل سازی نوسان با استفاده از داده های پرفراوانی و با کمک مدل های خانواده ی HAR-RV، انجام شده و اثر اضافه نمودن جزء پرش در کارایی پیش بینی نوسان شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های پذیرفته شده در بهابازار اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1391 تا 1398 است. نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با اعمال محدودیت های موجود، تعداد 162 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. پژوهش حاضر از حیث جهت گیری پژوهش کاربردی، رویکرد پژوهش آمیخته(کیفی/کمی) و هدف پژوهش اکتشافی است. بر اساس نتایج به دست آمده می توان گفت که اگر مدل های HAR بهترین مدل پیش بینی نبوده باشد، بدترین نیز نبوده است و از آنجایکه بر اساس سه معیار، عملکرد آن بهترین بوده است لذا میتوان گفت جزء مدل های خوب و مناسب برای پیش بینی بوده است؛ و دیگر اینکه چه مدل سازی بر اساس گارچ تحقق یافته و چه مدل رقیب آن یعنی ای گارچ هر دو با فرض توزیع نرمال نسبت به فرض توزیع استیودنت برای جملات خطا عملکرد بهتری داشته اند.
    کلیدواژگان: نوسان تحقق یافته، مدلسازی، مدل گارچ، HAR، پیش بینی نوسانات، ماندگاری سهامداران
  • غلامرضا رجبی، شاهین راز* صفحات 370-382

    جهانی شدن اقتصادی، طی بیش از پنج قرن در گذشته شکل گرفته است. و در واقع به نیرویی برای کاستن پدیده فقر تبدیل شده که به برخی کشورهای در حال توسعه کمک نماید تا فاصله خود را با کشورهای توسعه یافته کمتر نمایند. در کنار اینها، برخی نگرانی ها نیز از بابت نقش متضاد جهانی بر گسترش فقر، گسترش پیدا کرده است.مثلا آزادسازی تجاری ، بخش های گوناگون اقتصادی را تحت تاثیر قرار داده است که یکی ازاین متغیرهای مهم فقر است . بخش مهمی از فقرایران  مربوط به مناطق شهری است.توجه به اهمیت موضوع فقر، اثر آزادسازی تجاری برنرخ فقر شهری ایران مورد بررسی قرار گرفته است. . به این منظور، مدل خود توضیح برداری برای بررسی عوامل موثر بر فقرشهری در ایران در دوره ی زمانی 1390 تا  1396 برآورد شد. در این تحقیق از الگوهای تصحیح خطا و هم جمعی جوهانسون - جوسیلیوس برای بدست آوردن روابط بین متغیرها استفاده گردید . بر اساس یافته های پژوهش، آزادسازی تجاری در کوتاه مدت سبب افزایش فقر شهری شده و در بلند مدت سبب کاهش آن میشود. . لذا سیاستگذاری ها و برنامه ریزی ها در کشور باید به گونه ای باشد که آثار منفی و تهدیدهای ناشی از آزادسازی تجاری برفقر شهری درایران را کاهش دهد .
    کلمات کلیدی:جهانی شدن اقتصاد، آزاد سازی تجاری، فقر شهری، الگوی تصحیح و خطا

    کلیدواژگان: جهانی شدن اقتصاد، آزاد سازی تجاری، فقر شهری، الگوی تصحیح و خطا
  • وحید ملکشاهی نژاد*، رسول چیگل صفحات 383-405

    روشنفکران به عنوان یکی از اصلی ترین گروه های تاثیرگذار در تحولات سیاسی و اجتماعی جامعه ایران مطرح می باشد. در دوران قاجار نیز این گروه توانستند در تحولات سیاسی - اجتماعی نقش مهمی را یفا کنند هر چند در این راه با موانعی مواجه بودند. سوال اصلی مقاله این گونه مطرح شده است که نقش روشنفکران نسل اول و دوم در تحولات ایران عصر قاجار چگونه بوده است؟ فرضیه اصلی نیز این گونه مطرح شده است که در تحولات ایران در عصر قاجار، روشنفکران با استفاده از عنصر عقل و تلاش برای آگاهی بخش به توده های مختلف مردم، توانستند خود را به عنوان یکی از گروه های تاثیرگذار در جامعه مطرح کنند. عناصر اصلی تاثیرگذار در حرکتهای روشنفکری در این دوره، شامل مفاهیم اساسی «تلقی از خود و دیگری، پرسش از انحطاط و عقب ماندگی»، «اخذ تمدن از غرب»، «جدایی دین از سیاست و عرصه عمومی»، «نخبه گرایی»، «ضرورت دولت مقتدر و آمر» و «ناسیونالیسم» است. روشنفکران در این دوره، به مثابه گروه های مرجع گفتمان تجدد آمرانه و نیز اثرگذارترین گروه استراتژیک این دوره در شکل گیری نهادی و گفتمانی نخستین دولت مدرن در ایران نقش برجسته ای داشته اند. نوع روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: روشنفکری، روشنفکران نسل اول، روشنفکران نسل دوم، عصر قاجار، عقل
  • عقیل رنجبر، علیرضا صالحی*، غلامرضا سلطانفر صفحات 406-450

    کاربرد اصل کمینه گرایی بیانگر این موضوع است که در برخورد با ناهنجاری ها جرم انگاری آخرین چاره است و انتخاب مجازات همواره نیازمند توجیه کامل است. با تامل در جرایم حدی درمی یابیم که جرم انگاری این گونه جرایم به واسطه پیروی از اسلام در قانون صورت پذیرفته است. جرم انگاری در ذات خود محدودیت و ممنوعیت همراه دارد و در این ممنوعیت آزادی شهروندان را نشانه می رود که با استفاده از اصل کمینه گرایی از این محدودیت ها کاسته می شود. در جرم انگاری حدی خداوند از شیوه ارجاع به فطرت و طبیعت انسان بهره جسته است و برای جرایم حدی به دنبال پیشگیری از وقوع این جرایم بوده است. در رساله حاضر پس از بررسی اندیشه های مرتبط با اصل کمینه گرایی و خاستگاه این اصل در حدود و شناخت اصول و عناصر توجیه گر، به جلوه های اصل کمینه گرایی در حدود و اصول اسلامی همسو با اصل کمینه گرایی در مجازات حدی و راهکارهای همسو نمودن حدود با اصل کاربرد کمینه گرایی خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: اصل کمینه گرایی، حدود، جرم انگاری، قانون مجازات اسلامی
  • عباس صادقیان*، فتاح شیری، مجتبی عباسی، سعیده نیکروش صفحات 451-466

    امروزه بانک ها سعی می نماید تا ریسک خود در امور بانکی را با وضع شروط نافی مسیولیت در دو قالب قراردادی و عملیاتی (غیر قراردادی) کاهش دهند. در میان عقود مختلف بانکی، عقود مشارکتی و مشخصا عقد مضاربه و مشارکت مدنی که برخلاف عقود مبادله ای، بحث مسیولیت بانک تسهیلات دهنده اهمیت بالایی دارد، متضمن شروط مشخص منتج به عدم مسیولیت می باشند. مشارکت یکی از روش های تامین مالی فعالیتهای اقتصادی مورد تایید بانکداری اسلامی است که براساس مبنای فقهی آن، از درهم آمیختن سرمایه شرکا شکل می گیرد و همه شر کا حق دخالت و نظارت بر فعالیت اقتصادی و مدیریت آن را دارند؛ از جمله اساسی ترین مفاهیم قرارداد مشارکت، تقسیم سود و زیان در انتهای فعالیت اقتصادی یا قرارداد، به نسبت سرمایه هر کدام از شرکا است. نتایج به دست آمده نشان میدهد که در زمینه تقسیم سود و زیان، لازم بودن عقد در عین جواز آن برای بانک و الزام مشتری به خرید سهم الشرکه بانک شروط تحمیلی در قرارداد فی ما بین درج شده است. نوع روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و بر مبنای روش کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: عقد، عقد مشارکت، سیستم بانکی، مشارکت مدنی، مشارکت حقوقی
  • داود یزدانی، محمدرضا شیرازی* صفحات 467-483

    مالکیت در اسلام محترم شناخته شده، ولی دامنه این مالکیت با قیودی محدود شده است. إعمال حقوق مالکانه تا جایی معتبر است که به حقوق دیگران آسیبی نرساند. همواره شخص مالک، خواهان آن است که قوانین و مقررات در جهت تضمین و صحه نهادن بر مالکیت تصویب و اجرا شوند. ولی امروزه شاهد تثبیت قوانین و مقررات محدود کننده و گاهی سلب کننده حق مالکیت می باشیم. به علاوه، از جنبه ایجاد ضرر بر اشخاص، در سطح اجتماع و حکومت نیز منافع نوعی اجتماعی بر نفع فردی مقدم است و در صورت تعارض، هر وقت منافع نوعی جامعه ایجاب کند؛ نفع فردی محدود می شود. ضمن آن که هیچ ملکی را نمی توان از تصرف مالک آن خارج کرد مگر با مجوز شرعی و پس از تعیین و تادیه قیمت عادله آن (اصل 15 ق.ا) و بر اساس قاعده تسلیط نمی توان هیچ مالکی را مجبور به انتقال ملکش نمود. ولی مشهور فقها و حقوقدانان معتقدند که قاعده تسلیط در صورت تعارض با قاعده لاضرر قابل اجرا نخواهد بود. به اقتضای عدالت، حکومت دینی در چنین مواردی خسارت وارده به صاحبان املاک را جبران کرده و بهای ملک تصرف شده را به قیمت عادله پرداخت می نماید. گرچه از یک سو حفظ منافع و مصالح عمومی در اولویت است ولی از سوی دیگر، هزینه های اجتماعی بر عهده همه مردم می باشد و نباید در این میان فرد یا افراد خاصی بار هزینه های همگانی را بر دوش کشیده و دچار خسارت گردند.

    کلیدواژگان: مالکیت خصوصی، منافع نوعی اجتماعی، سلب و تحدید مالکیت خصوصی، حاکمیت
|
  • MohammadJavad Moosanezhad *, MohammadBagher Khorramshad Pages 6-44

    The land division policy in the Islamic Republic of Iran immediately became the agenda of sovereign institutions immediately after the victory of the Islamic Revolution. The necessity of making fundamental changes in the state of land and land use in the country, the focus of the slogans of the revolution on social justice, and the demands of the villagers to change land management were among the factors that led to this issue being taken into consideration. This process, which began in 1979 and has continued with ups and downs and it had consequences in political space of villages and consequently the country. This article is the result of an innovative and genuine research that has been used for the purpose of gathering data through a deep interviewing method. In this approach, the data about political consequences of land reform were collected by referring to the elites who either worked in the 7-person delegation of land during the early revolution or involved in the land legislation in Islamic Republic of Iran. In the next step AHP method (hierarchical analysis), which is used more than the other methods in management, was used. Therefore, a new edited questionnaire was given to the elites and political consequences of land division in Islamic Republic of Iran were prioritized.

    Keywords: Discourse, Islamic Left, Islamic Right, revision, Constitution, Islamic Republic
  • Ebrahim Taheri, AliAkbar Jafari Nadoushan * Pages 45-72

    The constitution of the Islamic Republic of Iran was revised in 1989. The question of this research is what the dominant discourses on this revision are and on what elements they focused. Reforms seem to be the result of rivalry between the Islamic leftist and rightist discourses. Islamic leftist, believed in velayat-e faghih, was trying to find a balance between the republicanism and Islamism of system and they also believed in propositions such as the impossibility of dissolving the parliament by the leadership, timing the course of leadership, the divine-people legitimacy of the government, the leader’s responsibility to people, coordination of the powers by the president, and opposition to leader’s delegate. While the Islamic rightist believed in Velayat-e Motlaghe faqih and define republicanism under Islamism Therefore, they believed in propositions such as the dissolution of the parliament, the dismissal of the president, opposition to the timing of leadership period, the divine basi3s legitimacy of the government, and the presence and involvement of a leadership delegate in executive bodies. The purpose of this study is to identify the dominant discourses on the constitution revision of Iran in 1989 based on the method of discourse analysis.

    Keywords: Discourse, Islamic Left, Islamic Right, revision, Constitution, Islamic Republic
  • GholamReza Khaje Sarvy, Seyed Mohamadvahab Nazaryan * Pages 73-104

    The press appeared after Abbas Mirza’s modernization efforts and the Iranian students returning home from Europe. The first newspaper published in Mohammad Shah‘s time and after issuing the constitutional decree the Internal newspaper except the newspapers in exile  praised the Shah's orders and published news of the court. Therefore, in this research press is called the monarchy (courtier) political system in Iran. The constitutionalism order and fights for it leads to more freedom for the press and newer ideas and concepts were created in public life that differed from the monarchy political system in Iran. This difference is the core of this research and is called double consciousness .On the one hand, from the advent of the press to the end of the 13th solar century when Reza Shah involved in politics, fundamentally the press were a new phenomenon. On the other hand this phenomenon was supposed to work on political and social fields but it was not in accordance with individuals and public awareness. Consequently, this difference caused a contrast with the public awareness and opinions. In this framework, the main focus of this research is on how the press worked and the appearance of this kind of awareness in Iran’s history with a discovering approach until 1299 when Reza shah involved in politics.

    Keywords: Press, Newspaper, structure social, Political Power, Qajar's age
  • Abuzar Omrani, Amin Koushki, Hossein Ansarifard Pages 105-136

    Political stability is one of the most important issues in political science. Normally, this issue is the goal of many governments and their enforcement policies. Researchers know the elements like participation, Institutionalization, legitimacy, and development as the signs of political stability in every country. In Iran history, the first fundamental endeavor to resolve the political problems and create basic changes in the political structure of the country, begins by constitutional revolution. This revolution came to victory by the support of different social strata and castes. But the proceeding of events showed that the security and law did not stabilize and even caused a long period of ethnic conflicts, weakening of economic interests of different strata and significant political instabilities. Experts of political science have mentioned different social disparities such as the gap between religion and the government, the gap between generations, and the ethnic and racial gap as the main reasons of instabilities of this period. In order to investigate this problem, a question is asked: what was the relation between the political instability and the social gaps in the constitutional revolution period. Then this hypothesis is presented that numerous gaps, compressed composition of gaps, activation of gaps, and the identical nature of the gaps in the constitutional revolution period brought about the political instability situation. This research tries to investigate the ethnic and racial gap among the numerous gaps of this period by the analytical- explanatory approach and use the historical data

    Keywords: The ethnic, racial gap, Constitutional Revolution, Political instability
  • Jahandar Amiri *, Ardeshir Zabolizadeh Pages 137-176

    In recent years, media researchers in Iran have been studying the principle that news is the essence of mass communications, and by adopting this principle, the media which is always aware of their audiences’ needs, have prioritized this media product as the first important one The main assumption of these researches is to accept that the different generation of audiences do not change their tendency to consume and receive news. By questioning this principle, this research has been accepted, and its impacts have examined the tendency of three Tehrani young generations to compare influential elements specifically satisfaction on news consumption. For assessment, perception of utility variable, perception of ease and adaptation, influential variables on news sources, satisfaction with other life areas and receiving news habits, a retrospective quasi-panel approached has been used and examined. In this research, the statistical society consists of three generations of young people aged 15-24 in Tehran in the 1990s, 2000s and 2010s from whom 401 data samples were collected using questionnaires and the tendency results of these three generations to receive news have been compared separately. Based on the result from this survey, there is a meaningful relation in the elements of utility perception to receive the news, ease and satisfaction perception in life areas by receiving news in the first generation. But the tendency of each generation to receive news has differed a lot from the last generations.

    Keywords: News, news consumption, Satisfaction, youth, generation tendency change
  • Mortaza Shirody *, Mostafa Ghanbks Pages 177-208
    Shahnameh, written by Abu ʾl-Qasim Ferdowsi in the fourth century, is a great work in Iranian literature. This literary masterpiece includes myths, legends, and Iran history from the beginning to the conquest of Iran by Muslim Arabs. The relationship between religion and government (monarchy or kingdom) in Shahnameh, because of its importance in the modern era, is one of the favorite subjects of the new generation. In this paper, using Norman Fairclough's hermeneutics based on three levels of description, interpretation, and explanation, we investigated the relationship between religion and government in three mythological, heroic, and historical eras of Shahnameh. In this book, government has a uniform trend but religion affects this relationship with its ups and downs. Government as monarchy and kingdom has a simple structure but religion moves toward the complex structure over time and it transforms the relationship between religion and state. And over time, their simple relationship during the Keyumars, the first king, transforms into a complicated relationship in the end of Shahnameh. In this paper, we investigate the relationship between religion and state in Shahnameh according to three analytic levels of Fairclough and three parts of Shahnameh.
    Keywords: religion, government, Shahnameh, Ferdowsi, Fairclough
  • shoja hosinzadeh *, Abumohammad Asgarkhani, Seyyed MirBagher Mir Abbasi Pages 209-237

    Following the collapse of the Soviet Union and the independence of the newly established republics in 1991, as well as the formation of a new geopolitics in the South Caucasus, this region became one of the most important strategic regions in the world. Nevertheless, despite its geopolitical and geoeconomic importance. Outstanding, in terms of ethnic and territorial conflicts, political instability, lack of economic and social development, conflicting political tendencies and lack of regional cooperative security structure, the region has always faced security threats and challenges. Strategic and energy resources of the Caucasus have attracted the attention of regional and global actors and powers, and each of these actors, by using various tools and policies and influencing the security arrangements of the region, seeks to influence the region and advance goals. They have been their own foreign policy. Russia as the successor to the former Soviet Union and Turkey as an influential regional player with different historical, cultural, religious and racial ties with the nations living in the newly established republics based in this area, along with other regional and supra-regional actors. Among the actors who have played a prominent role in shaping the security arrangements in the South Caucasus. Discusses.

    Keywords: Russia, Turkey, Caucasus, Nagorno Karabakh
  • peyman soleiman pour *, masoud jafari nejhad, ahmad azin Pages 238-256

    The main purpose of this article is to explain the strategies of the Islamic Republic of Iran to ensure security by the armed forces. Since the security environment of the Islamic Republic of Iran, both internally and externally, is full of fundamental challenges and threats, as a result of the formation of the Islamic Revolution of Iran until now, the Armed Forces as the main component of security and confrontation They are influential. In this regard, the main question is what is the role of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran in providing security? In response to this central hypothesis, it has been suggested that the armed forces play an important role in providing security by using belief components as well as strengthening defense capabilities. Findings show that belief components have been the main factor of the armed forces since the formation of the Islamic Revolution. Also, due to the insecure environment in which Iran is located, strengthening the missile capability and adopting deterrence as other pillars in providing security and countering infiltration has been effective. The type of research method in this dissertation is fundamental-theoretical with a historical approach and also based on library studies.

    Keywords: Policy-making, Islamic Republic of Iran, enemy, influence, security, armed forces
  • khalil zarei, ‪Shokouh ossadat Arabihashemi‬ *, siavash yari Pages 257-273

    After the beginning of the Arab conquests and their arrival in Iran and the conquest of the regions, whether by peace or war, a contract was concluded with the people of those areas and the amount of tribute and tribute that the people were required to pay was specified in the treaty. . During the Rashidun caliphate, the general practice was for city dwellers to revolt after a peace treaty was signed. Examining the historical texts, it seems that the Iranian uprisings were more due to economic factors such as tax dissatisfaction, social factors, defending the identity and culture of Iran, opposition to the behavior of Arabs and discrimination between Arabs and non-Arabs than religious issues. Or even defending the Sassanid rule. These revolts existed throughout the caliphate of the Rashidun caliphs. The Iranians, who were in an identity crisis after the Arab invasions, did not relinquish Arab domination and raised the banner of opposition to the Muslims whenever they had the opportunity. In some cases, the opposition even provided a large force, such as the Qarn uprising in Qahistan against Muslim troops. Although in most of the uprisings, due to the lack of leadership in these uprisings and the consequent lack of coordination and planning, the Iranians did not go anywhere, but they narrowed the field to the invasions of the Muslim Arabs and there was always a serious obstacle in the way. They wanted it. The purpose of this study is to investigate the reasons and motives

    Keywords: Iranian uprisings, reasons, motives, consequences, Rashidun caliphs
  • hamidreza khazaieefar, amirhamzeh salarzaiee *, nader mokhtarifarafrakati Pages 274-288

    In the Islamic government, the right of guardianship and sovereignty over human beings, according to the definite rule of reason and narration, is only for Khazavand, and we find from verses and hadiths that God gives this right to the Prophet (PBUH) and the infallible Imams (AS) and through this to The Supreme Leader has delegated it, so the authority of the Infallible Imams (AS) has been delegated to the Supreme Leader as the Islamic ruler and he is in charge of the implementation of Islamic rules. Hudud is one of the most complete criminal laws of Islam in order to achieve social justice, and the Supreme Leader is in charge of enforcing its rulings in the cases of the rights of God and the rights of the people and other government violations. Despite extensive legal amendments to the Islamic Penal Code and the Code of Criminal Procedure adopted in 1392 regarding children and juveniles, there are still objections in the field of limits, the type of punishment applicable and the prosecution of their crimes. In this article, with an analytical-descriptive approach, we answer the question whether the Supreme Leader has the authority to change the severe punishment against children and adolescents in the Islamic government?

    Keywords: Limits, children, adolescents, variability, but the jurist
  • mohamad esfandiyari kalaie, bahare nasiri * Pages 289-309

    Evaluating advertising effectiveness is one of the most important issues in the field of advertising. Therefore, businesses, companies and advertisers in general need to study the effectiveness of their advertisements and commercials to measure this issue. Bank Shahr and also the effect of commercial advertising on convincing (potential and actual) customers of Bank Shahr to use the bank's services. The research method was applied and correlational. The statistical population of the study included all customers of Bank Shahr that 384 people were selected as a sample size by simple random method and Cochran's formula. A questionnaire was used to collect data, the validity of which was confirmed by experts and the reliability of Cronbach's alpha. In order to analyze the data, structural equation technique and PLS software were used. The results showed that Bank Shahr TV commercials have an effect on the level of customer awareness, honesty and fulfillment of promises, convincing customers and determining the most effective advertising from the customers' point of view.

    Keywords: Advertising, TV commercials, customers, City Bank
  • Faride Mansourkhani, Seyed Bagher Mirabasi *, Aboomohamad Asgarkhani, Maryam Moradi Pages 310-330
    Review :The right to a healthy environment has found its place in the human rights set as a fundamental right. Special attention to this right has led to the recognition of the capacities of civil, political, economic, cultural and social rights. The right to the environment Life as a part of life, the right to live by the standard, the right to health, the right to a healthy air, the right to interests and cultural characteristics are considered.Many international instruments, both binding and non-binding, such as the Universal Declaration of Human Rights, the Covenant on Civil and Political Rights, and the Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, explicitly and implicitly examine the right to the environment. In this article, we try to examine and recognize this right, which is also in line with the third generation of human beings.In this article, we try to examine and recognize this right, which is also in line with the third generation of human beings.
    Keywords: Healthy environment, Human rights, third generation human rights, Environmental Rights
  • Fahime Yousefvand, Seyed Ebrahim Ghodsi *, Mohamad Rohani Moghadam Pages 331-345

    Terrorist financing is a major crime that can affect the economies of countries and has many effects and consequences at the community level. Terrorist financing is one of the forms of leadership in which there are special provisions in Iranian criminal law. Accordingly, in this descriptive study and the use of library resources, the study of how to deal with the financing of terrorism in Iran and international documents and the role of the media in its effectiveness was investigated. Therefore, in this study, how to deal with terrorist financing in Iran, ways of financing terrorism, how to deal with terrorist financing in Iran, law on combating terrorism financing and the problems, how to deal with terrorist financing in international documents, the role of media The effectiveness of countering the financing of terrorism and the requirements and requirements of the media in the fight against the financing of terrorism were examined. Studies have shown that the Islamic Republic of Iran, along with other countries, has criminalized the phenomenon of money laundering and financing of terrorism, has prepared the necessary laws and regulations and approved by the competent authorities, and the law on combating the financing of terrorism by parliament. The Islamic Council was approved. The results also showed that social media should recognize the political importance of the CTF by explicitly reflecting the priorities of the UN Security Council and the FATF in their policies, strategies and transparency reports.

    Keywords: International Documents, terrorist financing, Media, Iranian Law
  • Mohamad Hasanzade, Babak Jamshidinavid *, Mehrdad Ghanbari, Javad Masoud Pages 346-369
    In recent years, financial markets have faced many fluctuations and the uncertainty caused by these fluctuations has raised concerns among investors. Therefore, fluctuation modeling and its prediction in various research and practical financial issues, has been considered. (HAR) is listed on the Tehran Stock Exchange. In this research, fluctuation modeling has been performed using abundant data and with the help of HAR-RV family models, and the effect of adding the jump component on the volatility prediction efficiency of the entire Tehran Stock Exchange index has been investigated. The statistical population of the study includes companies listed in the Tehran Stock Exchange in the period 1391 to 1398. Statistical sample Using purposive sampling method and applying the existing restrictions, 162 companies were selected as the statistical sample. In terms of applied research orientation, the present study is a mixed research approach (qualitative / quantitative) and the purpose of exploratory research. Based on the results, it can be said that if HAR models were not the best predictive model, it was not the worst, and since based on three criteria, its performance was the best, so it can be said that it was a good and suitable model for forecasting; Another is that both modeling based on GARCH and its competitor model, ie GARCH, both performed better on the assumption of normal distribution than on the student distribution assumption for error sentences.
    Keywords: Realized Fluctuation, Modeling, GARCH model, HAR, Fluctuation Prediction, Stakeholder Stability
  • Gholamreza Rajabi, Shahin Raz * Pages 370-382

    Economic globalization has taken shape over the past five centuries. In fact, it has become a force for poverty alleviation that helps some developing countries to reduce their distance from developed countries. In addition, some concerns have been raised about the contradictory role of the world in the spread of poverty. For example, trade liberalization has affected various sectors of the economy, one of which is the important variables of poverty. An important part of Iran's poverty is related to urban areas. Given the importance of the issue of poverty, the effect of trade liberalization on Iran's urban poverty rate has been studied. . For this purpose, the self-explanatory model was estimated to investigate the factors affecting urban poverty in Iran in the period 1391 to 1398. Johansson's correction and co-correction patterns - In this study, Johansson-Josilius co-correction and correction patterns were used to obtain the relationships between the variables. According to the research findings, trade liberalization increases urban poverty in the short run and reduces it in the long run. . Therefore, policies and planning in the country should be such as to reduce the negative effects and threats of trade liberalization on urban poverty in Iran.

    Keywords: Economic Globalization, Trade Liberalization, urban poverty, pattern of correction, error
  • Vahid Malekshahinezhad *, Rasol Chigol Pages 383-405

    Intellectuals are considered as one of the most influential groups in the political and social developments of Iranian society. During the Qajar era, this group was able to play an important role in political-social developments, although they faced obstacles in this way. The main question of the article is that what was the role of the intellectuals of the first and second generation in the developments of Iran during the Qajar era? The main hypothesis is that in the developments of Iran in the Qajar era, the intellectuals were able to present themselves as one of the influential groups in the society by using the element of reason and trying to raise awareness among different masses of people. The main influential elements in the intellectual movements in this period, including the basic concepts of "conception of self and other, the question of degeneration and backwardness", "taking civilization from the West", "separation of religion from politics and public arena", "elitism", "The necessity of a powerful and commanding government" and "nationalism". Intellectuals in this period, as the reference groups of authoritarian modernism discourse and also the most effective strategic group of this period, have played a prominent role in the institutional and discursive formation of the first modern government in Iran. The type of research method is descriptive-analytical and based on library studies.

    Keywords: Intellectualism, intellectuals of the first generation, intellectuals of the second generation, Qajar Era, Intellect
  • Aghil Ranjbar, AliReza Salehi *, GHOLAMREZA SOLTANFAR Pages 406-450

    The application of the principle of minimalism shows that in dealing with anomalies, criminalization is the last resort and the choice of punishment always requires full justification. By reflecting on the crimes of Hadi, we find that the criminalization of such crimes has been made in the law by following Islam. Criminalization in its nature has limitations and prohibitions, and in this prohibition, it indicates the freedom of citizens, which is reduced by using the principle of minimalism. In Hadi criminalization, God has used the method of referring to human nature and has sought to prevent the occurrence of these crimes for Hadi crimes. In this thesis, after examining the ideas related to the principle of minimalism and the origin of this principle in terms of limits and knowing the principles and elements of justification, we will look at the manifestations of the principle of minimalism in limits and Islamic principles aligned with the principle of minimalism in the limit punishment and the solutions to align the limits with the principle of application of minimalism. the payment.

    Keywords: The principle of minimalism, limits, Criminalization, Islamic Penal Code
  • Abas Sadeghian *, Fatah Shiri, Mojtaba Abasi, Saeideh Nikravesh Pages 451-466

    Today, banks try to reduce their risk in banking affairs by imposing conditions of negation of responsibility in two contractual and operational (non-contractual) formats. Among the various banking contracts, partnership contracts and especially mudarabah and civil partnership contracts, which unlike exchange contracts, the discussion of the responsibility of the facilitating bank is very important, include specific conditions resulting in non-responsibility. Partnership is one of the methods of financing economic activities approved by Islamic banking, based on its jurisprudence, it is formed from the mixing of partners' capital, and all partners have the right to intervene and monitor the economic activity and its management; Among the most basic concepts of the partnership contract is the distribution of profits and losses at the end of the economic activity or contract, in proportion to the capital of each partner. The obtained results show that in the field of profit and loss sharing, the necessity of the contract as well as its permission for the bank and the customer's requirement to buy the share of the bank's share are included in the contract. The type of research method is descriptive-analytical and based on the library method.

    Keywords: Contract, Partnership Contract, Banking System, Civil Partnership, legal partnership
  • Davoud Yazdani Kachooie, MohammadReza Shirazi * Pages 467-483

    Property is respected in Islam, but the scope of this property is limited. The exercise of property rights is valid to the extent that it doesn't harm the rights of others. The owner always wants laws and regulations to be passed and enforced to guarantee and validate the property. But today we're witnessing the establishment of laws that restrict and sometimes deprive property rights. In addition, in terms of causing harm to individuals, at the community and government level, the interests of typical society take precedence over interests of individual, and in case of conflict, whenever interests of typical society demand; Individual interest will be limited. Meanwhile,no property can be taken out of the possession of its owner except with a religious and legal license and after determining and paying its fair price (Article 15 AH). And according to the rule of domination, no owner can be forced to transfer his property. But famous jurists and juristic believe that the rule of domination will not be applicable in case of conflict with the rule of no harm. In the interests of justice, the religious government in such cases will compensate damage to property owners and pay the price of the seized property at a fair price. Although, on the one hand, the protection of the public interest has priority, on the other hand,all people are responsible for social costs, and in the meantime, certain individuals or individuals shouldn't bear the burden of public costs and suffer losses.

    Keywords: private property, Social interests, Expropriation, restriction of private property, Governance